BiH Vijest

Prije četiri godine smo se hranili za 22, a danas za 28 KM tjedno

Najveća razlika danas u odnosu na 2013. godinu je u cijenama žitarica, krumpira i mahunarki, za što dajemo dvije marke više, odnosno osam maraka za sedam dana.

Svaki građanin Bosne i Hercegovine, prema analizi koju je provelo Udruženje za odgovorno upravljanje osobnim financijama ‘U plusu’ prije četiri godine, mogao se zdravo hraniti za 22 marke tjedno, što znači da je četveročlanoj obitelji bilo neophodno 88 maraka. Nakon niza poskupljenja, danas za iste namirnice potrebno je dati šest maraka više po osobi, odnosno 28 KM za jednu osobu ili 112 maraka za četveročlanu obitelj tjedno, piše Dnevni avaz.

a tako za povrće i voće za koje je prije četiri godine bilo potrebno izdvojiti 5,45 KM, danas je neophodno 5,85 po osobi tjedno. Najveća razlika danas u odnosu na 2013. godinu je u cijenama žitarica, krumpira i mahunarki, za što dajemo dvije marke više, odnosno osam maraka za sedam dana.

Zdravo i kvalitetno

Zbog činjenice da je hrana sve skuplja, a da plaća ne prati ta poskupljenja, troškovi za hranu u kućnim proračunima sve su veći i s razlogom se postavlja pitanje kako se zdravo i kvalitetno hraniti, a da to ne podrazumijeva trošenje cijelog bogatstva.

Zdrava prehrana ne mora biti skupa. Pažljivim izborom jelovnika, kupovinom i upravljanjem namirnicama moguće je jesti zdravije, a da ne trošimo veliku količinu novca.
Cijela analiza Udruženja „U plusu“ svodi se na zdravu ishranu. Kako se životni standard u odnosu na prije četiri godine promijenio, gdje građani sve više stežu kaiš, iz tih razloga neophodne su određene promjene u domaćinstvu.

Neki od savjeta kako da novčanik ostane, a stomak postane pun jeste da građani u kupovinu ne idu bez liste namirnica, da redovno provjeravaju zalihe kako bi izbjegli kvarenje hrane, a da namirnice s dugim rokom trajanja kao što su tjestenina, riža, kava, povrće i konzervirana riba kupuju u većim količinama kada se nude na akcijama.

Veće količine

Također, sa zdravim navikama moguće je biti zdraviji bez trošenja „cijelog bogatstva“. Građanima savjetuju da uživaju u mesu u manjim količinama, da kuhaju veće količine, a potom da ih odlažu u kutijice i zamrzavaju za kasnije konzumiranje.

Podsjetimo, u Bosni i Hercegovini treći mjesec zaredom trgovci povećavaju cijene prehrambenih proizvoda, pokazuju posljednji podaci Federalnog zavoda za statistiku, prema kojima su cijene u ožujku ove godine za 2,3 posto više nego u prosincu 2016., a za čak 4,7 posto nego u istom razdoblju prošle godine. Hrana je skuplja za 3,4 posto, prijevoz za 5,9, a režije za pola postotka.

Uz to, poražavajuća je činjenica da je, dok cijene osnovnih životnih namirnica vrtoglavo rastu, prosječna plaća niža. Ona je u prosincu prošle godine iznosila 861 KM, a u ožujku je bila niža za 27 maraka i iznosila je 834 KM.

bljesak.info

O autoru

Čapljinska mreža

Ostavi komentar