Sigurnost Zdravlje

HGSS Čapljina

Uspješno završeni ciklusi obuke Saveza gorskih službi spašavanja u Bosni i Hercegovini💪💪💪
Nesreće, bez obzira kakve su prirode i što im je uzrok, ne biraju niti mjesto niti vrijeme kada će nastupiti, o čemu svakodnevno svjedočimo. Sve učestalija spašavanja unesrećenih, potrage za izgubljenim ljudima, evakuacija s nepristupačnih područja, spašavanje ljudi nakon ugriza zmija otrovnica, izvlačenje iz podzemnih objekata i još mnoge slične aktivnosti dio su svakodnevnice članova gorske službe spašavanja.
Za njih spašavanje ljudskih života nije nešto što se mora ili nešto što se radi za plaću, to je poziv kojemu vjerno služe zanemarujući činjenicu da nerijetko tijekom akcija i sami gledaju smrti ravno u oči, ali to ih nikada nije pokolebalo da akciju privedu kraju na najbolji mogući način, da unesrećenom i njegovoj obitelji vrate osmijeh na lice i iz njihovog oka izmame suzu radosnicu. Bez obzira na godišnje doba, dio dana i vremenske uvjete spašavaju ljude koji se nađu u životnoj agoniji koja sa sobom donosi strah od neizvjesnosti i borbu za preživljavanje. Daleko od pogleda javnosti u visinama hercegovačkih planina i ove godine novi naraštaji pripadnika gorske službe spašavanja otisnuli su se na putovanje ispunjeno raznim kušnjama, čekaju ih na tom putu brojne akcije, mada brojke same za sebe ne znače ništa, važno je što se iza tih brojki krije, kakvi su stvarni rezultati i koliko je ljudskih života spašeno.
Naime, proteklih tjedana održalo se nekoliko obuka za pripadnike Saveza gorskih službi spašavanja u BiH.
Na Bogodolu kod Mostara održana je temeljna obuka iz medicine gorskog spašavanja po ITLS standardima na kojoj je sudjelovalo 25 polaznika iz 10 spasilačkih službi Saveza GSSuBiH, te Civilne zaštite Brčko distrikta, pod vodstvom 7 instruktora Medicinske komisije GSSuBiH, koju su i novi članovi HGSS Stanice Čapljina uspješno položili.
Također, tri člana HGSS Stanice Čapljina završili su obuku spašavanja sa žičare, koja je bila održana na Blidinju.

Pored navedenih, završen je i još jedan ciklus obuke u ljetnim tehnikama gorskog spašavanja Saveza gorskih službi spašavanja u Bosni i Hercegovini (GSSuBiH). Zahtjevnu obuku koja se odvijala u tri četverodnevna ciklusa, organizacijom i izvedbom završne vježbe stijenskog spašavanja, uspješno je završilo 11 budućih spašavatelja iz 5 stanica članica GSSuBiH.
Obuku budućih spašavatelja provodio je ukupno 21 instruktor i instruktorski kandidat GSSuBiH,među kojima su bili i članovi stanice Čapljina, te jedan instruktor Hrvatske gorske službe spašavanja (HGSS).
Put do potrebnih znanja i vještina nije jednostavan, nego ispunjen dugim satima vježbanja, učenja, pripravnosti, dugim mrzlim danima i noćima potraga, nastojanja i najdubljeg ljudskog nadanja i preispitivanja, ali konačno u svakom čovjeku usađena je ljubav prema drugim ljudima, prirodi i svemu što ga okružuje, a u skladu s tim i potreba da pomognemo, te da vođeni srcem i pameću dođemo tamo gdje nitko drugi ne može i pružimo ruku u odsudnim trenucima.
Nemoguće je u okvire ovih fotografija, a niti u ove riječi, staviti sve emocije, znanje, volju i neodustajanje.
GSS je uvijek tu kad zatreba, zbog svih onih kojima treba pomoći!
S tim na umu, ako želite posvetiti sebe jednom plemenitom pozivu, učiti i steći nova iskustva, javite se bez ustručavanja, postanite dio GSS obitelji.

Vaša HGSS Čapljina
Bilo gdje,bilo kada…

O autoru

Čapljinska mreža

Ostavi komentar

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.