BiH Čapljina Čapljinska mreža

Nebom Hercegovine leti Hercegovački prugasti roler

Uzgoj golubova u BiH vremenom uzima sve veći mah , što dovodi i do rađanja novih domaćih pasmina golubova , koji će gordo stajati uz naše već poznate i priznate velikane , da tako kažemo sedam veličanstvenih.
Na tlu Hercegovine se polako uzdiže i dobija na epitetu jedna nova rasa golubova. Hercegovački prugasti roler, a pokretač uzgoja ove nove pasmine je gospodin Rade Lavrić iz Ljubuškog.
Mi smo u nekoliko navrata u protekloj godini spominjali ovu rasu i izradu radnog standarda za istu. Veliki trud i rad sa uzgajivačima na formiranju radnog standarda ove pasmine su djelo našeg sadašnjeg predsjednika Mitraković Đure , koji je nastojao afirmisati uzgajivače da se pokažu sa ovom pasminom na izložbama , kako bi se iste mogla proširiti i dobiti finaliziran standard.
Svoj trud gospodin Mitraković je nastavio i ove godine, jednom prelijepom posjetom Hercegovini i njenim uzgajivačima.
U vremenu od 23-24 jula u pratnji predsjednice Sudijskog odbora gospođe Joke Hasić , predsjednik Saveza gdin.Mitraković je bio u posjeti Čapljini i Ljubuškom , a posebno uzgajivačima Hercegovačkog prugastog rolera.
Sa svojom posjetom krenuli su iz Čapljine, gdje su ugošćeni u jednom prelijepom , drugarsko ambijentu uz jedan domaćinski ručak , nakon čega su se uputili u Ljubuški , gdje ih je dočekao tamošnji predsjednik lokalnog Udruženja Columba Ljubuški , gospodin Hrvoje Mucić , sa kojim su krenuli u obilazak nove rase.
Tako su stigli i do osnivača i pokretača nove rase gdin. Radeta Lavrića, sa kojim su išli u obilazak ove nove domaće pasmine goluba , a gdin Lavrić im je pojasnio nastanak iste u više različitih boja. Po završetku obilaska nove pasmine , dva Udruženja , iz Čapljine i Ljubuškog su nam pripremili zajedničko druženje , koje je imalo idilu jedne velike porodice na okupu, a domaćin je bio gdin. Slavko Pavlović.
Obišli smo i mnoge uzgajivače u Čapljini, da bi smo u popodnevnim satima završili svoju posjetu i krenuli put kući.
Ovim putem se zahvaljujemo na gostoprimstvu našim domaćinima i uzgajivačima u Ljubuškom i Čapljini i nadamo se našem brzom ponovnom susretu.

SAVEZ ZA UZGOJ I ZAŠTITU SITNIH ŽIVOTINJA U BiH

 

O autoru

Čapljinska mreža

Ostavi komentar