Hrvatska Sport

Neretva se nije predala, senzacionalan preokret je na pomolu

Neretva je izborila dvije pravne bitke, na Trgovačkom i nogometnom sudu, pitanje je što se čeka oko razrješenja situacije u Trećoj HNL?

Neretva i dalje živi te shodno tome kako nam je žalba Komisiji za žalbe Središta Split usvojena tražimo da povjerenik lige odmah Neretvu uvrsti u natjecanje i što prije zakaže utakmice da regularnost natjecanja ne bi došla u pitanje – bio je sukus onoga što nam je potvrdio odvjetnik Davor Radić, punomoćenik Neretve.

Senzacionalan preokret je na pomolu po pitanju bivšeg prvoligaša Neretve koji je bio praktički na sportskoj samrti, koji kolo za kolom nije igrao susrete Treće HNL Jug. Pod vodstvom splitskog odvjetnika specijaliziranog za sport Radića čini se kako je za klub iz Metkovića možda na pomolu senzacija svih senzacija, te bi se Neretva mogla (potpuno) vratiti u život.

Naime, nad klubom je zbog 18-godišnjih dugovanja od oko 244 tisuće kuna još u ožujku otvoren i zatvoren stečaj, te je izbrisan iz registra udruga. Potom je 8. svibnja povjerenik lige Ante Plazibat utvrdio da je klub prestao postojati brisanjem iz registra udruga “zbog čega ne može nastaviti daljnje prvenstveno natjecanje u Trećoj HNL jug”.

Sve dotad odigrane utakmice trebale su po toj odluci biti registrirane postignutim rezultatima, a sve naredne (i one već dotad neodigrane) registrirane rezultatom 3:0 za protivnike.

Krivo utvrđeno dugovanje

Međutim, Neretva se nije predala, u međuvremenu su se pribavili dokazi kako je u postupku krivo utvrđeno dugovanje, te da Neretva praktički nije niti dužna. A 12. svibnja Trgovački sud u Dubrovniku donio je rješenje o nastavku stečajnog postupka, odredio je ročište u kolovozu i naložio je registrima udruga i sudskim registrima da se stečajna masa iza udruge NK Neretve upiše kao pravni sljednik stečajnog dužnika Neretve.

– Time je dokazan pravni kontinuitet Neretve. Na temelju toga sam podnio žalbu Komisiji za žalbe HNS-a Središta Split, a oni su tu žalbu u subotu usvojili, ukinuli odluku povjerenika i naložili povjereniku da utvrdi da li je stečajna masa pravni sljednik NK Neretve, ako jest da se omogući natjecanje Neretvi.

– Zatražio sam danas i od Komisije za ovjeru registracija i klubova HNS-a mišljenje i dobio sam odgovor da se preimenovanjem koje je ŽNS Dubrovačko-neretvanski unio u registracijski sustav Comet nastavlja djelovanje prethodnog nogometnog kluba i svih igrača koji ostaju u njemu registrirani, što znači da iz djelokruga nadležnosti komisije za registracije nema zapreka za daljnjim sudjelovanjem kluba u natjecanju – pojasnio je jučer Radić.

Što bi povratak već otpisane Neretve značio za ligu, stanje na tablici?

Jer mnogi su već metkovski klub smatrali sigurnim putnikom u niži rang. Neretva je i sa pet utakmica manje od ostalih klubova još na 14. mjestu (lige od 18 klubova), s realnim izgledima sa sačuva trećeligaški status ako joj se omogući da odigra sve ostale utakmice, kao što na to navode posljednja događanja. Dvije redovne utakmice koje su ostale do kraja lige, i pet zaostalih.

– Čak i u slučaju da Neretva ode u stečaj i dobije kaznu od minus 10 bodova još ima sasvim dobre izglede da ostane trećeligaš, ali ne znam zašto se od subote ništa nije poduzelo po pitanju usvojene žalbe – zaključio je Radić.

Od subote i odluke Komisije za žalbe caruje “status quo”, ništa se nije dogodilo. A vremena za odigravanje spomenutih pet zaostalih susreta sve je manje, jer se svaki odgođeni susret mora organizirati najmanje tri dana ranije.

Povjerenik bez komentara

Pokušali smo doći i do komentara povjerenika lige Plazibata, ali ostao je bez komentara.

Nastavi li se se sve ovako nedostajat će na koncu termina za odigravanje zaostalih utakmica, iako se i cijelo zadnje kolo po propozicijama u izvanrednim okolnostima može pomaknuti tjedan dana. Liga se prema prvotnim planovima trebala okončati 3. lipnja, do kada bi trebala biti odigrana posljednja dva redovna kola.

Žalosno je da će Neretva, koja se na sudskom polju izborila za nastavak života, ovim nečinjenjem nogometne organizacije, čini se, na kraju za zelenim stolom biti gurnuta u ligu niže, iako je na samom rubu da dokaže svoju nevinost u cijelom ovom slučaju i besmislenost samog stečaja.

slobodnadalmacija.hr

O autoru

Čapljinska mreža

Ostavi komentar

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.