Sci - Tech

Od polovine lipnja hrvatski pretplatnici bez roaminga u EU

Od 15. lipnja korisnici hrvatskih mobilnih mreža moći će koristiti pozive, SMS-ove i podatkovni promet u zemljama članicama Europske unije (EU) po domaćim tarifama, ovisno o tarifnom modelu kojega imaju.

Sličnu mogućnost imat će svi turisti iz ovih zemalja koji dolaze u Hrvatsku.

Hrvatska regulatorna agencija za mrežne djelatnosti (HAKOM) izvijestila je kako će od 15. lipnja na snagu stupiti nova EU regulacija roaminga koja će pojeftiniti telefoniranje sa mobilnih mreža za pretplatnike iz Hrvatske koji putuju u neku od zemalja EU članica, Lihtenštajn, Norvešku i Island, ali uz moguće ograničenje podatkovnog prometa po domaćim cijenama, ovisno o vrsti ugovora.

Operatori će biti dužni izvijestiti korisnike o količini podatkovnog prometa u EU inozemstvu kojega mogu iskoristiti po domaćoj cijeni te o novoj cijeni u slučaju prekoračenja limita.

Ovisno o poslovnoj politici, domaće, hrvatske mreže morat će se prilagoditi novim uvjetima, poručuju iz HAKOM-a, ali će cijene i uvjeti za strane turiste, kada je riječ o podatkovnom prometu, ovisiti o operaterima i tržišnom natjecanju.

Hoće li nova regulativa dovesti do povećanih cijena mobilnih usluga za domaće korisnike kako bi se kompenziralo održavanje mrežnog sistema financiranog iz usluge roaminga, također je odluka koja ostaje na operaterima.

ABC portal

O autoru

Čapljinska mreža

Ostavi komentar