Duhovnost

Potpora hrvatskih pravoslavaca povodom kanonizacije blaženog Alojzija Stepinca

hrvatskapravoslavnacrkvaHrvatska pravoslavna crkva je odlučila dati potporu kanonizaciji blaženog Alojzija Stepinca, a opširnije o tome nalazimo na njihovim službenim stranicama čiji tekst objavljujemo u cijelosti.

Autokefalne crkve samostalo odlučuju koga i kada kanonizirati. Tako je 5. svibnja 2014. Sveti sinod Europske pravoslavne crkve prema našem prjedlogu donio odluku o proglašenju svetim patrijarha Germogena, ne tražeći mišljnje bilo koje crkve. U proljeće 2015., s velikim iznenađenjem saznali smo da je SPC uputila pismo papi Franji u kojem daje mišljenje protiv kanonizacije bl. Stepinca. Ovakvo pismo je neprihvatljivo, osobito kad znamo da u doba II. Svjetskog rata SPC nije djelovala u Hrvatskoj, a kako sada djeljuje, detaljno je opisao prof. Goran Jurišić, na stranici:

http://www.tinolovka-news.com/index.php?option=com_content&view=article&id=76411:velikosrpska-turneja-patrijarha-irineja-protuzakonito-djelovanje-srpske-pravoslavne-crkve-u-republici-hrvatskoj-i-otudenje-pola-milijarde-kuna-iz-drzavnog-proracuna-za-spc&catid=71:goran-jurisic&Itemid=415

U slučaju da je katoličkoj crkvi potrebno mišljenje neke pravoslavne crkve, to može biti samo mišljenje nacionalne pravoslavne crkve u Hrvatskoj – HPC. Zbog toga smo se usudili, čista srdca i u dobroj vjeri, Papi napisati pismo potpore kanonizaciji bl. Kardinala A. Stepinca.

Donosimo cjeloviti tekst pisma, namjenjenog Papi:

Poštovani Papa Franjo,

 u Vašim nastojanjima oko proglašenja svetim mučenika poganih ideologija komunizma i jugoslavenstva, konkretno pokojnog zagrebačkog nadbiskupa i kardinala, hrvatskog katoličkog blaženika Alojzija Stepinca, imate punu potporu Hrvatske pravoslavne crkve, kako klera tako i pravoslavnog puka.

 Mi, Aleksandar, po Božjoj milosti nadbiskup jedine kanonske Hrvatske pravoslavne crkve, bratski Vas pozivamo da prihvatite podršku pravoslavnih Hrvata i u skladu s pravilima Svete Crkve i u ime Božije proglasite svetcem Zagrebačkog nadbiskupa i kardinala Alojzija Stepinca.

 “Blago mirotvorcima, jer oni će biti nazvani sinovima Božijim!”(Mt. 5:9) 

 Koristimo ovu prigodu za kratko predstavljanje:

  • prema zadnjem popisu stanovništva, ima nas gotovo 17 tisuća u RH;
  • nemamo NITI JEDAN hram, a liturgije povremeno obavljamo u bolničkim kapelicama i na drugim pogodnim mjestima;
  • trenutna hrvatska vlast još nas nije priznala i izgleda radi sve da tu svoju obvezu izbjegne; za potrebe drugih pravoslavnih vjerskih zajednica DEROGIRAN je dio Zakona o vjerskim zajednicama koji se odnosi na uvjete priznanja te su tako bez ispuna zakonskih uvjeta priznate sve ostale pravoslavne crkve u RH (SPC, MPC, BPC i CPC), osim HPC, čije postanje u RH jedino ima kanonsko uporište (granica crkve teče granicom države).

 Neka Vas u svim državničkim i vjerskim poslovima prati Sv. Germogen, zaštitnik Hrvatske pravoslavne crkve i svih hrvatskih pravoslavaca. Metropolit Gemogen mučki je ubijen 1945. od jugoslavenskih komunista, a njegov grob i grob ostalih 41 svećenika koji su zajedno s njim stradali mučeničkom smrću, još nije pronađen. Što se tiče njihovih zemaljskih ostataka, imamo spoznaje o tomu da su spaljeni do pepela, kako hrvatski pravoslavni puk ne bi imao zemne ostatke svojih mučenika i svetaca za štovanje.

Međusobna korespondencija crkvenih poglavara u pravilu se ne objavljuje, zato smo i mi odlučili pismo potpore uručiti apostolskom nunciju u Hrvatskoj, Alessandru D’Erico. Nakon više pokušaja, uz pomoć gosp. Dobroslava Parage, uspjeli smo uručiti naše pismo upućeno ap. Nunciju, tražeći sastanak s njim za uručenje pisma Papi.

Cjeloviti tekst pisma predanog nunciju:

Na popisu stanovništva u Republici Hrvatskoj iz 2011. godine 16.647  Hrvata potpuno slobodno  izjasnilo se kršćanima pravoslavne vjeroispovjedi i to u vrijeme kada Hrvatska pravoslavna crkva još ne djeluje u Republici Hrvatskoj. Toliki broj vjernika imaju sveukupno sve vjerske zajednice upisane u Evidenciju vjerskih zajednica pri nadležnom Ministarstvu uprave Republike Hrvatske (bez Islamske vjerske zajednice). Europska pravoslavna crkva sa sjedištem u Parizu (Eglise orthodoxe d’ Europe) 1. prosinca 2013. godine osnovala je Hrvatsku pravoslavnu crkvu kao sastavni dio Europske pravoslavne crkve radi Hrvata kršćana pravoslavne vjeroispovijedi. Hrvatskoj pravoslavnoj crkvi odmah je dodijeljena autokefalnost, usvojen je i stupio  na snagu njezin statut (Ustav HPC) koji vrijedi jedino i samo na području Republike Hrvatske. Ja osobno, Aleksandar Ivanov rukopoložen sam hrvatskim episkopom. Europska pravoslavna crkva u Hrvatskoj – Hrvatska pravoslavna crkva upisana je u registar transparentnosti Europske unije. Odmah po osnivanju podnijeli smo zahtjev Ministarstvu uprave za upis u Evidenciju vjerskih zajednica na temelju čl. 21. st.2. Zakona o pravnom položaju  vjerskih zajednica kao postojeća Crkva sa sjedištem u inozemstvu. Pod kraj siječnja 2015.g. dobili smo odbijenicu Ministarstva uprave RH s obrazoženjem da prvo moramo postati udruga (!?) na temelju «stručnog» mišljenja Komisije za odnose sa vjerskim zajednicama RH u čijem sastavu nema niti jednog teologa. Nakon toga, podnijeli smo tužbu Upravnom sudu u Splitu koja još uvijek nije riješena. Vaša Ekselencijo, HPC kao nacionalna pravoslavna crkva u Hrvatskoj bezrezervno podupire kanonizaciju blaženog kardinala Alojzija Stepinca i u tom smislu pripremili smo pismo za Svetog oca papu Franju. Nama kao poglavaru HPC potreban je sastanak sa Vašom Ekselencijom radi upoznavanja i uručenja toga pisma za Svetog oca. Vaš pozitivan odgovor biti će na dobrobit svih hrvatskih kršćana.

Nakon proteka skoro tri mjeseca, neka tajnica nuncijature nas je nazvala telefonom i bez potrebnog obraćanja prema nama (Vaše Visokopreosveštenstvo), obavjestila nas je da se nuncij ne će sastati s nama, jer katoličkoj crkvi nije potrebno mišljenje neke tuđe crkve. Na ovaj način ispada da je HPC tuđa, odnosno strana crkva u Hrvatskoj, a SPC, crkva države Srbije, domaća crkva u Hrvatskoj.

Usudili bismo se napomenuti Vladi RH da se arhiva HPC još uvjek nalazi posjedu SPC u Beogradu. Već više od tri mjeseca očekujemo da se ravnatelj Državnog arhiva usuditi sastati s nama. Taj sastanak je u naše ime zatražio gosp. Paraga, kako bi ravnatelju napomenuli da je RH ipak nezavisna država i hrvatski povjesni dokumenti moraju pripadati HRVATSKOM državnom arhivu. Možda će se ipak netko usuditi zatražiti ono što pripada hrvatskom narodu, Hrvatskoj državi i hrvatskoj povjesti.

“Blago mirotvorcima, jer oni će biti nazvani sinovima Božijim!”(Mt. 5:9) 

Hrvatski arhiepiskop †Aleksandar

 

O autoru

Čapljinska mreža

Ostavi komentar

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.