BiH Čapljina Čapljinska mreža Politika

Pravaši zajedno na općinske izbore u listopadu

Predsjednici pravaških stranaka postigli su dogovor oko zajedničkog nastupa na predstojećim lokalnim izborima, čime je napravljen još jedan korak ka konačnom ujedinjenju.
Na zajedničkoj konferenciji za novinare koja je danas održana u Mostaru govorili su predsjednik HSP-a BiH Stanko Primorac Ćane, predsjednik Hrvatskog pravaškog bloka (HPB) Željko Koroman, predsjednica HSP-a Herceg-Bosne Vesna Pinjuh i predsjednik Ujedinjene hrvatske stranke prave (UHSP) Miljenko Miloš.
Ovo je prvi korak u okrupnjavanju pravaša i prvi korak u formiranju ozbiljne političke platforme koja će doći do izražaja za dvije godine na sljedećim općim izborima, a lokalni izbori bit će dobar test naše odgovornosti i ozbiljnosti i ja vjerujem kako ćemo taj test uspješno položiti, kazao je Stanko Ćane Primorac, predsjednik HSP-a BiH.

Predsjednik HPB-a Željko Koroman istaknuo je kako je namjera pravaša pružiti hrvatskom narodu drukčiji politički koncept od onoga koji sada dominira i bez kojeg se neće moći voditi hrvatska politika u BiH.

Govoreći o Hrvatskom narodnom saboru (HNS) BiH Koroman je kazao kako pravaši ne odustaje od te institucije, ali žele da HNS djeluje u interesu hrvatskog naroda a ne, kako je rekao, jedne stranke.

Predsjednica HSP-a Herceg-Bosne Vesna Pinjuh ustvrdila je kako na hrvatskoj političkoj scenu u BiH vlada jednoumlje.

Jedan čovjek preuzeo je političko mnijenje ne samo u državi, već i u saboru i stranci, tako da se i HNS gotovo pretvorio u središnji odbor HDZ-a BiH. Većina stranaka u HNS-u, osim HDZ-a BiH i predsjednika HSS-a i HKDU-a koji su u vlasti, oporbene su stranke i mi moramo naći prostor za svoje djelovanje i afirmiranje svojih stajališta, kazala je Pinjuh.

Na novinarsko pitanje znači li to da HSP-a Herceg-Bosne prekida suradnju s HDZ-om BiH, s kojim je ta stranka izlazila na protekle izbore sa zajedničkim listama, Pinjuh je odgovorila kako je za prekid suradnja odgovoran HDZ koji, kako je rekla, nije ispunio niti jedno predizborno obećanje, kao ni obveze iz sporazuma o suradnji dvije stranke.

Ništa od onoga što su obećavali nisu ispunili, od pitanja branitelja, preko izmjena Izbornog zakona, ustavnih promjene, Mostara i gospodarskih reformi. Što se tiče Potemkinovih sela i ‘šarenih laža’ o Europskoj uniji, svi smo mi svjesni da nitko ovakvu neuređenu BiH neće primiti pod svoje okrilje, ustvrdila je Pinjuh.

Predsjednik UHSP-a Miljenko Miloš kazao je kako je proteklih godina ugašena hrvatska oporba u BiH i da postoji samo stranka na vlasti.

Današnjim danom počinje stvaranje zdrave i snažne oporbe koja će na sljedećim izborima imati značajnu ulogu, dodao je Miloš.

Iako nije nazočio današnjoj konferenciji za novinare, zajedničko djelovanje pravaških stranaka podržao je i predsjednik HSP-a dr. Ante Starčević BiH Milijan Nakić.

Izvor dijela teksta: Fena

O autoru

Čapljinska mreža

Ostavi komentar