Posao

San ili stvarnost: Za registraciju tvrtke će biti potrebno sedam dana i odlazak na jedan šalter

Za pola godine registracija tvrtke za sedam dana i to na jednom šalteru.

Višegodišnja upozorenja gospodarstvenika o skoro nemogućim uvjetima za osnivanje poduzeća, mogla bi 2017. konačno uroditi plodom. Prema informacijama iz Federalne vlade, u finalnoj fazi je izrada propisa o uspostavljanju sustava registracije tvrtki samo na jednom šalteru, piše “Dnevni avaz”.

No, da bi se taj sustav uspostavio, treba izmijeniti više od 50 zakona i drugih pravnih akata koji reguliraju ovu oblast.

Svjetska banka navela je da je u FBiH potrebno 12 procedura, oko 1.000 KM i 67 dana da se registrira tvrtka. Vlada želi prepoloviti troškove, broj procedura i kratiti razdoblje na tri dana.

”U ovaj proces uključeno je više od 20 institucija na federalnom nivou. Uz to, neke institucije su i na državnom nivou, poput Uprave za neizravno oporezivanje. Ovdje treba dodati i propise na drugim nivoima, kantona i općina, što govori o složenosti cjelokupnog procesa”, kazala je za “Avaz” Aida Soko, savjetnica premijera Fadila Novalića.

Istaknula je da se radi o financijski veoma zahtjevnom projektu i navela primjer da za informatizaciju treba više od pet milijuna KM. Oko 90 posto te sume Vlada je osigurala iz donacije.

”Planiramo formirati deset centara, u sjedištima županija, gdje se nalaze i registracijski sudovi. U prvoj fazi pokušat ćemo svesti vrijeme potrebno za registraciju na maksimalno sedam dana, a to uključuje sudove, Poreznu upravu, Federalni zavod za statistiku, Zavod MIO, Zavod zdravstvenog osiguranja i još neke institucije”, rekla je Soko.

Dodala je da su već određena zaduženja nadležnim ministarstvima, a cilj je da do sredine 2018. u FBiH zaživi potpuno funkcionalan sustav.

”Nadamo se da će se za pola godine registracija moći obaviti za sedam dana, i to samo na jednom šalteru”, istaknula je Soko za “Avaz”.

O autoru

Čapljinska mreža

Ostavi komentar