Poljoprivreda

Štete u Hercegovini bit će milijunske

Minusi koji su vladali posljednjih dana prouzročili su veliku štetu na vinogradima, voćnjacima i povrtlarskim kulturama, a najteže je bilo noćas kada je i stradalo najviše kultura, piše portal Grude.com.

– Idućeg tjedna sadit ćemo krumpire ponovno, ovo što smo ranije posadili mraz je uništio. Sadit ćemo za kućanstvo samo. Sadili smo za prodaju i što reći nego da smo razočarani i nesretni, govori nam proizvođač iz Gruda dok gleda kulture koje su preko noći propale. Tvrdi nam da je nekoliko voćnih kultura zaštitio sijenom, a koliko će to biti uspješno ostaje za vidjeti.

Također, štete će pretrpjeti i pčelari. Hladnoća je uništila plodove koje pčele koriste za prinos meda, tako da bi nakon dvije teške godine, ova mogla biti još teža.

Nakon leda u Španjolskoj i Italiji, stručnjaci su vjerovali da bi Hercegovina mogla proizvoditi za europske zemlje, bilo je razgovora čak i o zadrugama, te uzimanju zemlje u zakup, ali nova situacija dovesti će do toga da će i u Hercegovini kulture koje ona proizvodi biti skuplje, nažalost uvozne i manje kvalitetne.

Poljoprivrednici očekuju da ovih dana reagira i Ministarstvo poljoprivrede FBiH jer je situacija izuzetno loša, a štete će se samo u Hercegovini mjeriti u milijunima maraka.

O autoru

Čapljinska mreža

Ostavi komentar