Hrvatski vitezovi

Strani dragovoljci

Od 456 stranih dragovoljaca koji su ratovali u Hrvatskoj, najviše ih je stiglo iz Engleske, ukupno 139. Od njih 139 poginulo ih je 15, a ranjeno je 21.Iz Francuske je stiglo 69 dragovoljaca, 8 ih je poginulo, a 21 je ranjen.Iz Njemačke je stiglo 55 dragovoljaca, poginulo ih je 15, a ranjeno ih je 10.U Hrvatskoj se borilo i 27 boraca iz Nizozemske, 33 Mađara, 17 državljana SAD-a, 15 Australaca, 10 Austrijanaca, 7 Kanađana…Hrvatsku su branili strani dragovoljci iz ukupno 35 zemalja.

[Izvor: braniteljski portal]

Broj stranih dragovoljaca se kreće od 510 do 1000, ovisno o izvorima.

Iz Engleske je došlo 140, iz Francuske ih je došlo 73 (osam poginulih, 21 ranjen), iz Nizozemske 27 (dva poginula, dva ranjena ), iz Mađarske 33 (dva poginula, pet ranjenih), iz Austrije 10 (dva poginula, jedan ranjen), iz Kanade sedam (tri poginula), iz SAD-a 17( tri poginula, jedan ranjen), iz Švicarske četiri (dva poginula), iz Belgije četiri ( jedan poginuo, dva ranjena), iz Australije 15 (jedan poginuo , dva ranjena), iz Italije sedam ( dva poginula, jedan ranjen), iz Ukrajine jedan koji je i poginuo, iz Slovačke četiri (jedan poginuo, a jedan ranjen), iz Irske 10 (1 poginuo , dva ranjena), iz Škotske pet (jedan poginuo, tri ranjena ), iz Bugarske dva ( jedan poginuo), iz Danske pet (jedan poginuo, dva ranjena), iz Finske tri (dva ranjena), Iz Čilea jedan koji je i ranjen, iz Španjolske četiri (dva ranjena), iz Poljske osam (1 ranjen), iz Walesa četiri (jedan ranjen), iz Švedske tri (jedan ranjen), te iz Gambije i Zimbabvea po jedan borac – obadva su poginula, te smo imali i Čehe.

No, na ovom popisu nema Argentinaca, Slovenaca, pa ga treba uzeti s rezervom, tj. broj poginulih i ranjenih je veći. No, ni u službenim arhivima Ministarstva obrane nema niti jedan poginulog Britanca iako je njih najviše ginulo. Nema ni Danaca, Nizozemaca…

I na srpskoj strani borili su se neki stranci, a koji su došli samo zbog religije i politike. Tako su na strani agresora ratovali Rusi, Kozaci, Ukrajinci, nešto Poljaka.

[Izvor: www.slobodnadalmacija.hr i facebook: Hrvatska Povijest – od A do Ž]

O autoru

Čapljinska mreža

Ostavi komentar

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.