Svijet Vijest

Stručnjak za terorizam Damir Bošković: “Napad planiran, meta su bila djeca”

Teroristički napad koji se preksinoć dogodio ispred Manchester Arene, nakon koncerta Ariane Grande gdje su stradale 22 osobe bio je pažljivo planiran.

Damir Bošković, koji je stručnjak za terorizam, kazao da je bombaš samoubojica targetirao djecu i omladinu.

“Znali su točno što rade. Ovo se nije dogodilo preko noći. Pripremali su se određen period, jer je ovo veliki napad. Ne može se dogoditi preko noći”, pojasnio je Damir Bošković

On to potkiva činjenicom da je napad imao dosta pogubnije posljednice nego da je izveden spontano, a podvukao je činjenicu da su se teroristi ponovno odmakli od noževa i počeli koristiti improviziranim eksplozivom.

“Ovo je mnogo drugačije od napada koji je nedavno bio u Londonu, Francuskoj i Belgiji – gdje individualci nose oružje, napadaju ljude i bore se do kraja. Odavno nismo vidjeli ovakav napad na Zapadu. Mislim da zbog toga i traže lake mete”, kazao je Damir Bošković

Bošković kazao da je napadač pažljivo odabrao vrijeme napada, u vrijeme kada su ljudi odlazili domovima nakon koncerta, kada su se djeca nalazila s roditeljima.

“To vrijeme je idealno za terorista”, kazao je Damir Bošković


STRUČNJAK ZA TERORIZAM DAMIR BOŠKOVIĆ je potvrdio da je osumnjičeni za napad u Manchesteru 22-godišnji britanski državljanin Salman Abedi. Bošković je potvrdio da je osumnjičeni za napad u Manchesteru 22-godišnji britanski državljanin Salman Abedi.

U saopćenju Bošković ne navodi više detalja o osumnjičenom,  ali Bošković navodi da je Abedi rođen u Manchesteru, te da dolazi iz porodice libijskog porijekla.

Navodno ima najmanje troje braće i sestara i svi su rođeni na području Londona i Manchestera. Porodica je živjela na više adresa u Manchesteru, uključujući i stan koji je policija danas pretresla.

Podsjetimo, pred kraj koncerta pop zvijezde Ariane Grande u Manchester Areni sinoć je odjeknula jaka eksplozija u kojoj su poginule najmanje 22, a ranjeno 59 osoba.

 Teroristička organizacija ISIS preuzela je odgovornost za sinoćnji napad u Manchesteru u kojem je danas uhapšen 23-godišnji muškarac osumnjičen za povezanost sa napadom.

O autoru

Čapljinska mreža

Ostavi komentar