Čapljina Duhovnost

Sutra najveći kršćanski blagdan Uskrs

Jučer na Veliki petak, sjećali smo se Isusove muke i smrti i nije se slavilo misno slavlje. Na Veliki petak obavezan je post za sve vjernike od 18 do 60 godina, a za sve starije od 14 godina obavezan je nemrs. Nemrs znači da se u danu ne jede meso dok post znači da se osoba jednom u danu najede do sita. Iako se ne slavi misno slavlje, na Veliki petak se vjernici okupljaju u crkvama razmišljajući o Isusovoj muci.

Danas, na Veliku subotu je Vazmeno bdijenje. Vjernici se okupljaju oko ognja kojeg svećenik blagoslovi. Tim se plamenom upali i uskrsna svijeća. Svećenik na svijeću stavlja simbole A i Ω, što označava Krista koji je i početak i svršetak. Vazmeno bdijenje raspoređeno je u četiri dijela: služba svjetla, služba riječi, krsna služba i euharistijska služba. Na Veliku subotu obično se bojaju jaja, a domaćice pripremaju kolače i ostalu hranu koja se blagoslivlja u crkvi.

Sutra je Uskrs, najveći kršćanski blagdan. Zanimljivo je da se Uskrs prvih šesnaest stoljeća u raznim krajevima slavio u razne dane. Konačno se za pape Grgura XIII, godine 1582. ustalilo da se Uskrs slavi u prvu nedjelju, koja slijedi iza prvog uštapa, odnosno punog mjeseca nakon 21. ožujka. Uskrs tako može pasti od 22. ožujka do 25. travnja.

Uz Uskrs se vezuju i mnogi pučki obredi i običaji, a Čapljinska mreža vam želi sve najbolje povodom najvećeg kršćanskog blagdana!

O autoru

Čapljinska mreža

Ostavi komentar

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.