Zanimljivosti

Kako prestati pušiti, rješiti se slatkog, početi vježbati?

Svi bi nešto htjeli promijeniti u svojem ponašanju. Bilo da je to prestati pušiti, plaćati račune na vrijeme, prestati gristi nokte, riješiti se slatkoga ujutro, bilo da bi htjeli češće sa strancima na engleskom, ili krenuti u teretanu – nije lako mijenjati stvari. No možda bi mogli početi eksperimentirati na sebi.

Ako imate specifičan problem, ne treba vam pomoć znanstvenika. Oni najčešće proučavaju fenomene koje zahvaćaju širu skupinu ljudi, te prikupljaju podatke standardiziranim instrumentima, koriste se statistikom koja sažima obrasce uzorka, i izvlače zaključke o široj populaciji, u koju vi uopće ne morate spadati.

Pretpostavimo da ste naišli na istraživanje koje pokazuje odnos kofeina i kvalitete sna, i rezultati nalažu da ljudi koji piju kofein iza 13 sati, u prosjeku spavaju 0.72 sata manje od onih koji ne piju (ovo je izmišljen primjer, nemojte ga prepričavati).

Sad, ako ne spavate dovoljno noću, a obožavate kavu, ovo vas istraživanje može obradovati: “Hej, možda bi mogao izbaciti kofein nakon jedan popodne”, pomislit ćete.

Međutim, što ako je vaš san nepovezan s kofeinom? Možda ste se sjetili kako ste nekad popili kavu nakon večere, a zaspali kao beba. Ili ste jednog dana preskočili kavu, a cijele noći budni buljili u strop. A što ako toliko volite kavu da biste radije iskušali nešto drugo? Mogli biste također promisliti da je vaš problem kvaliteta sna, a ne neprekinuti san, i upitati se odnosi li se gore navedena studija uopće na vas.

Pretpostavimo da ste potražili i druga objašnjena – vaša omiljena serija se prikazuje kasno navečer, vaš partner glasno hrče, smeta vam svjetlo na satu, kasno jedete, mačka vas budi u 3 ujutro – vjerojatno biste bili razočarani količinom empirijskih dokaza o tim faktorima. Vjerojatno ni ne postoje.

Evo zašto je važno eksperimentirati na sebi

Umjesto da iskušavate ovo ili ono za rješavanje problema, razmislite o sistematičnom pristupu. Užurbano rješavanje problema najčešće donosi dodatnu frustraciju i zbunjenost. Znanstvenici koriste eksperimente kako bi razumjeli uzročno-posljedične veze. Vi možete koristiti subjektivni pristup (na sebi) kako bi postigli isto.

Studije na jednom slučaju istraživači i javnost najčešće zanemaruju. Međutim, kontrolirane manipulacije slučajeva koriste mnogi profesionalci kako bi promijenili nečije ponašanje. Klinički psiholozi često rade kvantitativna istraživanja kako bi procijenili učinkovitost tretmana na individualcu. Biolozi koji promatraju učenje životinja često dokazuju teze i na pojedinom slučaju. Sportaši, i fitness entuzijasti sistematički manipuliraju treningom i prehranom, i prate reakciju mišića.

Eksperimentirati na sebi ne mora biti pogrešno, čak ni pristrano. A veličina uzorka nije bitna kad vas zanima napredak jedne osobe.

Vi ne morate eksperimentiranju na sebi pristupiti rigorozno poput znanstvenika, no želite li razjasniti uzročno-posljedičnu vezu u vašem životu, evo nekih savjeta za početak:

  • Jasno i mjerljivo napišite koje ponašanje želite mijenjati. Jeste li dovoljno razumljivo definirali promjenu? Primjer: “Kvaliteta sna” je subjektivna, no “broj minuta neprekinutog sna” je određen i nedvojben pojam.
  • Pripremite se za mjerenje podataka. Napravite tablicu u Excelu, ili se koristite bilježnicom kako bi pratili obrasce ponašanja.
  • Izmjerite učestalost ciljanog ponašanja prije nego krenete išta mijenjati. To vam je “polazišna točka.” Na ovom koraku ostanite nekoliko dana, ili cijeli tjedan, ovisno o ponašanju.
  • Stvorite hipotezu o uzroku ponašanja. Što mislite da ga direktno uzrokuje? Kakva je vaša reakcija? Kako ćete je pratiti i koliko dugo? Je li sve jasno definirano? Ako nije, ponovno definirajte ideju.
  • Implementirajte svoju reakciju, i snimite podatke. Ne vjerujete sebi dovoljno da bi bili objektivni i konzistentni? Pitajte nekoga za pomoć-
  • Pregledajte svoje podatke. Grafovi su korisni. Jeste li promotrili ikakvu značajnu promjenu od vašeg početka do kraja intervencije? Ako jeste, bravo? Ako niste, ponovite navedene korake uz novu intervenciju.

stratego.hr / (prilagođeno s psychogytoday)

O autoru

Čapljinska mreža

Ostavi komentar