Sci - Tech

Kapljice vode uskoro bi mogle puniti mobitele?

Znanstvenici s MIT-a tvrde da kapljice vode mogu proizvoditi električnu energiju koja se može primjeniti za punjenje smartphonea.

Na MIT-u kažu da bi vlaga u zraku mogla opskrbljivati smartphone električnom energijom. Naime, kapljice vode koje se odbijaju od vodootporne površine prilikom kondezacije imaju određeni naboj koji se može koristiti za punjenje električnih uređaja. Da bi taj naboj bio iskoristiv dovoljne su dvije metalne tanke pločice između kojih se odbijaju kapljice vode. Ako se te dvije metalne pločice, od aluminija ili bakra, povežu u strujni krug, razlika potencijala bi se mogla koristiti za punjenje određenih uređaja.

Također, ova bi se tehnologija mogla skalirati i koristiti za proizvodnju električne energije za kućanstva. No, kao i kod svake nove tehnologije tako i kod ove postoje određeni problemi. Jedan od njih je taj da je ovaj sistem jako spor. Znastvenici pretpostavljaju da bi za potpuno punjenje baterije, u prosječnom smartphoneu, trebalo otprilike 12 sati. Drugi očiti problem jest taj što se ovaj proces oslanja na kondezaciju i vlagu u zraku. To znači da bi se ovakvi sistemi mogli koristiti samo u područjima velike vlage, naprimjer u blizini rijeke.

Iako je ova tehnologija daleko od masovne proizvodnje, zanimljivo je vidjeti na koji bi način pametni mobiteli u budućnosti mogli fukcionirati. Naravno, ovo je ekološki prihvatljiv sistem jer se voda kondezira u samoj atmosferi, te bi samim time jednog dana mogli koristiti atmosferu kao ogromni izvor energije.  To samo po sebi predstavlja ogromni potencijal za još jedan smjer razvoja obnovljivih izvora energije.

znanost.hr

O autoru

Čapljinska mreža

Ostavi komentar