Politika

Ruža Tomašić: Želim ujedinjenje pravaša, nema šanse da uđem u HDZ

Moj odlazak iz stranke trebao je biti “šok terapija” za HSP AS, kaže Tomašić

Jedan od najvećih potresa na hrvatskoj političkoj sceni u posljednje vrijeme izazvala je Ruža Tomašić svojom odlukom o neopozivoj ostavci na mjesto predsjednice Hrvatske stranke prava dr. Ante Starčević i odlaskom iz stranke.

Kako vidite razvoj situacije u HSP-u AS nakon vašeg odlaska, odnosno ostavke i odlaske niza dužnosnika iz stranke diljem Hrvatske? Kako predviđate rasplet situacije na sjednici Predsjedništva stranke zakazanoj za subotu, 8. studenoga?

– Ja sam jasno pozvala ljude da reformiraju stranku, a ne da odlaze. Nije mi cilj uništiti stranku, jer smo je svi zajedno gradili. Cilj mi je bio spasiti stranku, a to je moguće samo ako svi članovi kažu što imaju za reći o vođenju stranke i demokratskom deficitu koji se pojavio u njezinim tijelima. Moj odlazak trebao je biti ‘šok terapija’ koja će izazvati reforme, a ne raspad. No, članovi očito ne vide reformski potencijal u trenutačnom vodstvu stranke i idu svojim putem. Što se tiče 13. sjednice Predsjedništva stranke, ja sam svojim odlaskom prije nje dala do znanja da na njoj ne želim sudjelovati. Nadam se da će se stranka što prije posložiti i krenuti dalje.

Hoćete li i dalje kao kandidatkinju za predsjednicu RH podržavati Kolindu Grabar Kitarović?

– Podržala sam kandidaturu Kolinde Grabar Kitarović dok još nije bila službeni HDZ-ov kandidat i pri tome ostajem. Nisam je podržala jer je riječ o kandidatkinji koalicijskog partnera HSP-a AS, nego zato što smatram da ima najjače reference od svih kandidata kad je riječ o poslovima koji su u nadležnosti predsjednika RH. Usto je i žena, a ja bih doista voljela da ovaj put žena dođe na Pantovčak.

Do daljnjega djelovat ćete kao zastupnica u Europskom parlamentu. No, kakvi su vaši dugoročni planovi? Hoćete li osnovati novu stranku?

– Do Nove godine sam na pauzi, a onda krećem udarno u pripremu za parlamentarne izbore. Mislim da je tih godinu dana sasvim dovoljno da građanima predstavim svoju viziju Hrvatske, obiđem sve dijelove zemlje i zatražim od njih povjerenje na izborima. Najvjerojatnije će se raditi o mojoj nezavisnoj listi, ali moram se prvo konzultirati sa svima onima koji me odluče slijediti. Mijenjati se ne mogu i ne želim pa ću, kao i dok sam bila u HSP-u AS, dopustiti ljudima oko sebe da misle, predlažu i utječu na moje odluke.

Predsjednik HSP-a Daniel Srb već vas je javno pozvao da se učlanite u Hrvatsku stranku prava, ili da se bar svi okupite pod istom, pravaškom kapom. Ima li kakve šanse za to?

– Podupirem ujedinjenje pravaštva. Dugo sam slušala optužbe na svoj račun da sam upravo ja kriva što tog ujedinjenja dosad nije bilo. Ovo im je, dakle, prilika da to učine i bez mene, ako je već u meni bio problem. No, ako ipak trebaju moju pomoć, ja ću za pravaše uvijek biti tu.

Pojavile su se i špekulacije da ćete se možda učlaniti u HDZ. Kako to komentirate?

– Da sam to željela, u HDZ bih se učlanila na poziv predsjednika Tuđmana prije više od 20 godina. Ništa od toga.

Kruže i glasine da će vam HDZ za dalju suradnju ponuditi neku visoku funkciju, čak i ministarsku.

– Da su me zanimale isključivo funkcije, ostala bih u HSP-u AS i na račun naših dosadašnjih rezultata te uz jednoglasnu podršku Predsjedništva iz Zadra inzistirala na mjestu potpredsjednice Vlade. U načelu, ja sam se odrekla vrlo visoke funkcije u budućoj vladi kako ne bih ukaljala svoj obraz. Planiram i dalje kročiti tim putem – obraz na prvom, sve ostalo na drugom mjestu.

Tomislav LEVAK – Glas Slavonije

O autoru

Čapljinska mreža

Ostavi komentar