BiH Susjedstvo Vijest

VIDEO: Policija prekinula prosvjede branitelja

Na graničnim prijelazima Gorica i Bijača policija je prekinula prosvjede branitelja

U utorak oko 17.00 sati policija je prekinula prosvjede branitelja na Graničnom prijelazu Gorica kod Gruda te na GP Bijača, javljaju Grude-Online.info. Promet se na ovim graničnim prijelazima od 17.10 sati odvija neometano.

U poslijepodnevnim satima na GP Gorica došao je veliki broj pripadnika specijalne i interventne policije MUP-a ŽZH te se izdali naredbu braniteljima da se mirno raziđu što su oni na koncu i uradili.

Policija prekida prosvjed branitelja…

Posted by Grude Online on 25. travnja 2017

”Mi s vama ne želimo sukobe, ministar unutarnjih poslova ŽZH Zdravko Boras je na sastanku s nama rekao da nikada neće spremiti policiju na svoje branitelje, a danas je to uradio. Mi se možemo razići da vi prođete, ali upamtite dobro – povijest će upamtiti i nas i vas danas, mi ne želimo sukobe s vama i nismo ih nikad željeli. Mi smo krv pišali za vas i vašu djecu, mi ćemo se razići, ne želimo sukobe i ne bojimo se nikoga. Ali upamtite, HDZ BiH, SDA i SBB ne žele pogledati istinu u oči da branitelji koji su bili u ratu dobiju svoja zaslužena prava”, izjavio je okupljenim policajcima predsjednik Udruge ”Zaboravljeni branitelji” i član Vijeća branitelja FBiH Vlado Marušić.

Također, kako doznajemo, na GP Bijača nalaze se pripadnici specijalne policije MUP-a ŽZH koji su postupili isto kao kolege u Grudama.

Kako smo neslužbeno doznali, Udruga ”Zaboravljeni branitelji” nije prijavila prosvjed shodno Zakonu o javnom okupljanu.

Podsjetimo, branitelji su jutros u 11.00 sati potpuno blokirali granični prijelaz Gorica – Vinjani Donji konsolidirajući se s kolegama iz drugih općina i gradova koji su također izvršili blokadu graničnih prijelaza.

Resorno ministarstvo radi na ispunjavanju zahtjeva branitelja

Federalni ministar za pitanja branitelja i invalida Domovinskog rata Salko Bukvarević izjavio je da je u proteklom razdoblju resorno ministarstvo gotovo ispunilo dva zahtjeva branitelja, koji su u utorak ujutro prosvjedovali ispred zgrade Federalnog parlamenta, a blokirali su i nekoliko graničnih prijelaza prema Hrvatskoj.

Potvrdio je da je Ministarstvo pripremilo i uputilo Vladi FBiH zakonske izmjene, kojim se treba omogućiti registar branitelja, što zahtijevaju prosvjednici u predloženoj rezoluciji branitelja.

Također, jedan od zahtjeva je postojanje jedne udruge, te je, kaže Bukvarević, dogovoren zakon o reprezentativnim braniteljskim udrugama, koji je u formi nacrta usvojen u oba doma Parlamenta FBiH, te je u tijeku javna rasprava od 60 dana.

”Nakon razgovora s pripadnicima braniteljskih organizacija, koji se od siječnja kontinuirano održavaju, usuglašen je i treći korak – da ponudimo Vladi sporazum s udruga da dostignuti ospeg prava i sredstava na poziciji Federalnog ministarstva ne umanjuje, a da se od ušteđenih sredstava otvori pozicija koja se zove ‘pomoć za rješavanje socijalno statusnih pitanja pripadnika Oružanih snaga BiH’. Također, suglasni smo da svake godine predložimo Vladi odluku o raspodjeli tih sredstava – da oni odrede koja je najteža kategorija kojoj u danoj godini trebamo pomoći” rekao je Bukvarević.

Orašje: Branitelji prosvjedovali, ali nisu blokirali granični prijelaz

Unatoč najavama članova Udruge “Zaboravljeni branitelji” da će izvršiti blokadu prometa na svim graničnim prijelazima u FBiH, do toga u Orašju ipak nije došlo.

Na GP Orašje tijekom prijepodneva nije bilo zastoja u prometu, s tim da je prosvjed započeo u 10:30 sati kada se na cesti Orašje – Tuzla u blizini semafora, okupilo 50-ak branitelja, članova Udruge Zaboravljeni branitelji Posavske i Tuzlanske županije.

Posted by Grude Online on 25. travnja 2017

bljesak.info / Grude-Online.info

O autoru

Čapljinska mreža

Ostavi komentar