BiH Politika

HSP još prije 10 godina nudio rješenje hrvatskog pitanja u BiH

Hrvatska stranka prava održala je 5. prosinca 2005. godine programsku konvenciju u Domu Herceg Stjepana Kosače u Mostaru pred oko 500 izaslanika. Na ovoj programskoj konvenciji HSP se zalagao za regionalizaciju Bosne i Hercegovine, spajanje županija i ukidanje entiteta što danas djelomično kao svoju ideju koriste stranke na vlasti.
Programska deklaracija je sačinjavala odlučno protivljenje svim pokušajima “zatiranja” hrvatskog identiteta u BiH. Kroz izmjene Ustava BiH bi se inzistiralo na poštovanju temeljnih kolektivnih i individualnih ljudskih prava i sloboda.
U to vrijeme, 10 godina iza rata i 10 godina prije sadašnjice, se inzistiralo na dogradnji Daytonskog sporazuma ukidanjem entitetske podjele u BiH, te za čvrstu europsku regionalizaciju BiH čime bi se čvrsto zaštitio vitalni interes svih konstitutivnih naroda u BiH kroz dvodomni Parlament.
Zanimljivost iz tog vremena je i jasna mapa nastala u režiji HSP-a, koja je dosta slična mapama o kojima se danas govori kada je u pitanju spajanje županija.
U to vrijeme niti jedna druga hrvatska stranka nije imala jasno viđenje ka rješenju hrvatskog pitanja u Bosni i Hercegovini.

O autoru

Čapljinska mreža

Ostavi komentar